Recent a avut loc lansarea cărții  „Dialogul intercultural în muzica nouă din Republica Moldova. Iradieri ale Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi (1991-2016)” autor -Valeria Barbas

Recent a avut loc lansarea cărții  „Dialogul intercultural în muzica nouă din Republica Moldova. Iradieri ale Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi (1991-2016)” autor -Valeria Barbas, dr. în studiul artelor şi culturologie, compozitor, artist vizual. Este un nou volum apărut la Editura ARC, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, evenimentul a avut loc la Biblioteca municipală „B. P. Hașdeu” (Joi, 6 decembrie).

Compozitori și muzicologi au luat cuvântul la masa rotundă prilejuită apariției monografiei dedicate muzicii noi din Republica Moldova: Ghenadie Ciobanu, compozitor, fondator al Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi; Gheorghe Mustea, academician, compozitor, dirijor; Violina Galaicu, dr. în studiul artelor; Vlad Burlea, compozitor; Pavel Gămurari, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, compozitor; Lucia Țurcanu, redactor-șef adjunct, Editura ARC. Evenimentul a fost moderat de doamna Maria Pilchin, scriitoare.

În calitate de fondator al Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi, compozitorul Ghenadie Ciobanu s-a referit la contextul în care a fost inaugurat Festivalul, prezentând un scurt istoric privind apariția acestuia. Gh. Ciobanu a subliniat faptul că Valeria Barbas a făcut un efort de primă importanță, mai ales în condițiile în care ”este o lipsă totală de discuții în spațiul autohton despre muzica nouă în toate aspectele”. Scopurile principale ale Festivalului, a relatat Gh. Ciobanu, sunt de a familiariza publicul, de a internaționaliza creația componistică muzicală contemporană și de a extinde spațiul muzicii noi în Republica Moldova. Cartea semnată de V. Barbas, menționează  Gh. Ciobanu ”este o primă abordare despre ceea ce ar însemna muzica nouă la noi în Republica Moldova și cum această muzică comunică cu muzicile noi, cu tendințele și curentele muzicale din alte țări, cu alte Festivaluri, cu interpreți, compozitori, dirijori etc”.

Violina Galaicu, dr. în studiul artelor, a constatat că ”cercetarea solidă inițiată de Valeria Barbas este un câștig pe diverse paliere: muzicologia din Republica Moldova s-a îmbogățit cu un studiu valoros, Valeria și-a îmbogățit și ea palmaresul pentru că această carte o consacră, editura ARC și-a îmbogățit lista autorilor cu un autor valoros, credibil și interesant”.

Academicianul Gheorghe Mustea, dirijor, compozitor a menționat:„Vreau să felicit pe V. Barbas, discipola mea, care a absolvit clasa de compoziție cu această realizare științifică. O cunosc foarte bine, are calități extraordinare, auz absolut, un gust rafinat, pe lângă profesia de compozitor este cântăreață și un mare pictor, tănără, dar foarte talentată.  Toate acestea le face foarte bine, cu multă grijă și responsabilitate. Această carte este un catalog al Festivalului și pune multe întrebări pentru discuții, ce înseamnă acest Festival? Care este importanța lui, care este importanța noastră, a oamenilor de artă?”.

Aurelian Dănilă, dr. hab., a subliniat că ”este o lucrare inedită, curioasă și totodată îndrăzneață. V. Barbas a făcut ceea la ce nu m-am așteptat, a avut curaj și putere de a aborda un subiect foarte complex. Cartea care a fost scrisă de o tânără foarte tânără, este un semnal pentru generația tânără care este foarte preocupată de problemele artei, și se dedică unei profesii cum ar fi muzica, arta plastică ș.a.

Compozitorul Vlad Burlea s-a referit la faptul că autoarea cărții Valeria Barbas este o persoană cu multiple activități. Este o lucrare foarte temeinică, cu un limbaj foarte bun, academic, de specialitate și anvergură de studiu, în care s-a reușit investigarea unui fenomen foarte și foarte special și inedit cum ar fi muzica nouă și Festivalul Zilele Muzicii Noi.

Lucia Țurcanu a remarcat că ”muncind cu V. Barbas am avut două mari bucurii în lumea noastră foarte grăbită, o lume care apreciază spectacolul, strălucirea de moment, o lume superficială. Sunt autori tineri care  mizează pe lucrul bine făcut, pe temeinicie, și V. Barbas este autoarea care dacă s-a apucat să facă un lucru cu siguranță îl va face bine, absolut totul conta pentru ea. Cealaltă bucurie a fost capitolul patru din această carte, comentariile absolut uimitoare privind interconexiunea monooperei Ateh, sau revelațiile prințesei khazare de Gh. Ciobanu cu sursa literară a Dicționarului khazar de M. Pavic. Valeria pune accent pe interdisciplinaritate, studiu comparat și perspectiva istorică, care nu lipsesc din această monografie”.

Autoarea monografiei V. Barbas a relatat: ”Este un studiu amplu, la care am muncit 10 ani, și care cuprinde patru dimensiuni de cercetare a muzicii noi – a dialogurilor interculturale muzicale, felul în care acestea au fost privite în perioada sovietică și postsovietică, a aspectelor de festivalizare și receptare, de fenomenologie a muzicii contemporane academice, inclusiv electronice. Este realizat un istoric al Festivalului Zilele Muzicii Noi fondat în 1991, sunt relevate interacțiunile cu diverse țări precum România, Ucraina, Rusia, Polonia, Estonia, Germania, Spania ș.a. urmărind acele tendințe noi, postmoderne, venite din Europa de Vest. Sunt menționate personalități de renume mondial care au concertat în cadrul Festivalului, dar și arta interpretativă autohtonă. Impactul acestor interacțiuni este reflectat în analiza muzicologică a unor creații de referință semnate de compozitori din Republica Moldova, marcând transcederea spre era digitală a muzicii electronice. Cartea conține CD cu creații lansate în cadrul Festivalului, semnate de Gh. Ciobanu, Vl. Beleaev, Iu. Gogu, O. Palymski, L. Gondiu, M. Afanasiev, V. Barbas. Aduc sincere mulțumiri Editurii ARC și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Preturii Centru și Companiei Publice TeleRadio-Moldova, colegilor de la Institutul Patrimoniului Cultural, Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova. Invit prietenii muzicii, dornici să afle ce este muzica nouă, să citească această carte și să plonjeze în atmosfera Festivalului Zilele Muzicii Noi”.

În cadrul evenimentului au fost organizate momente picturale și muzicale –  expoziția personală de pictură a V. Barbas, improvizații în duo cu Ruslan Ciotu (chitară), și interpretarea de flautista Anastasia Gusarova a muzicii semnate de autoarea volumului.

[SLGF id=3776]